sobota 13. září 2014

Kladenské dvorky 2014 nás stály 453 tisíc

Kladenským dvorkům by slušela střízlivost
Lepší Kladno považuje KD za jedinečnou událost. Vzhledem k malým výdajům města na nezávislou kulturu jde v případě jejich podpory městem o mimořádně vysoký výdaj z veřejných rozpočtů. "Dovezená" hudební produkce nemá přirozenou vazbu na uměleckou část programu dvorků a jen jim mám přidat dovezeného lesku. Dvorky to nepotřebují.
 
Lepší Kladno a Starostové bude prosazovat, aby KD v budoucnu plně dramaturgicky zajišťoval Spolek Podprůhon ve spolupráci s umělci z Kladenska a to s podstatně střízlivějším rozpočtem. Oblíbené hudební kapely typu Mńágy na akci tohoto typu nepatří. Z tabulky rozpočet dodané magistrátem není jasné, kde jsou příjmy pořadatelů z občerstvení, prodeje suvenýrů a podobně. Kladenská nezávislá kultura je podfinancovaná a zde se přitom plýtvá obdobně jako při vyváděním financí pro podnikání rodiny z ODS v Domu kultury na Sítné ( viz  kauza Dům podnikání a kultury ).
Statisíce na kulturu dosud nepochopitelně a neodůvodněně vydávané přesměrujeme do podpory místní, především nekomerční, kultury a umění.
 
 
Doplnění rozpočtu 22.9.2014
co platil Spolek Podprůhon z "našich" peněz
134.000 Kč od magistrátu formou Smlouvy o zajištění služeb,
4.000 za pronajem "malych" obcerstveni, v celkovem rozpoctu zanedbatelny vytezek z prodeje suvenyru a knih.

Dotaci magistratu dle rozpoctu prilozenem ke smlouve vyuzil Spolek Podprůhon na:
59.000 program festivalu (honorare umelcu a zvuk),

25.300 pronajem dvorecku,
22.500 na propagaci (graficky navrh vizualu, produkce a poplatky webu, tiskova priprava a tisk plakatu, billboardu, pozvanky, ucastnickeho letaku),
15.500 na produkcni naklady (material zarizeni podii, mobilni WC, obcerstveni na vernisaz, doprava materialu, apod.),
9.000 na produkcni mzdove naklady (mzdove naklady magistrat ve svem vyuctovani neuvadi),
3.000 OSA (jeste neni uzavrene),

Dalsi naklady a program platime ze sponzorskych prispevku zajistenych Spolkem Podpruhon.

 
 
Historie Kladenských dvorků
Kladenské dvorky vznikly na počátku 80. let minulého století. U jejich vzniku stála skupina výtvarníků s chutí a energií vystavovat. Inspirací k výstavě uměleckých děl pod širým nebem byla pražská přehlídka Dvorky 81, pro kterou se vžil název Malostranské dvorky. Již o rok později se konal nultý ročník kladenské výstavy, tehdy ještě pod názvem Setkání v zahradě, která se konala v zahradě nedávno zesnulého výtvarníka, uměleckého kováře a významné postavy kladenského kulturního prostoru Viktora Stříbrného.

U zrodu tehdy stáli především představitelé výtvarné skupiny Atelier 74 Viktor Stříbrný, Anna Tichá, Václav Frolík, Václav Černý, Jiří Hanke, Josef Vejvoda, Jana Gratzová a František Tomík, Václav Kestřánek, Alois Garamszegi, Miroslav Kubový a další výtvarníci zejména z kladenského výtvarného prostředí, kteří tímto evolučním krokem dali základ tradici Kladenských dvorků a významným způsobem zasáhli do kulturního dění v regionu.
V červnu roku 1983 se pak v inspirativním prostředí kladenské čtvrti Podprůhon konal již první oficiální ročník Kladenských dvorků. K 25 výtvarníkům, tehdy vystavujícím na třech dvorcích, se díky produkční pomoci Milana Petrisčáka a Klubka 55 přidala hudební i divadelní produkce. Vznikla nevšední kulturní akce, která se postupem času stala fenoménem přesahujícím lokální rozměr.

Kladenské dvorky se rozrostly na desítky výstavních míst a stovky vystavujících, mezi nimiž se objevovali i renomovaní výtvarníci jako sestry Válovy, Vladimír Kokolia, Olbram Zoubek, Aleš Veselý a další. Letos bude mimo jiné na Kladenských dvorcích vystavovat také sochař Kurt Gebauer, který byl u zrodu prapůvodních dvorků Malostranských.
Kladenské dvorky jsou stále především akcí založenou na nadšení výtvarníků bez ohledu na profesionalitu či zvučná jména. Majitelé dvorků každoročně umožňují jejich prezentaci a otevřou své dvorky i zahrady pro vstup široké veřejnosti.
Organizátory Kladenských dvorků jsou Spolek Podprůhon a Statutární město Kladno.
zdroj http:5plus2

program akce -2014-

1 komentář:

  1. Le_Meridian Financování Service šel nad rámec svých požadavků, aby mi pomohl s mou konsolidaci dluhu. Byli přátelští, profesionální a absolutní drahokamy pracovat s. Doporučuji každému, kdo hledá úvěr na kontakt. Email..info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    OdpovědětVymazat